Családi nap a Parkban

 
2012. május 26.

Szeretettel meghívunk a Parkba egy Családi napra, melynek fő témája a tűz. Ezen a napon begyújtjuk az ősi elven működő anagama “Sárkány” kerámiaégető kemencét, és kerámia tárgyakat készítünk benne. Ezen túl ki lehet majd próbálni a tűzcsiholást, a tűz őrzését, a kerámia készítés ősi fogásait. 

 

Időpont: május 26., szombat 10-20-ig

Közben közösen készítünk a bográcsban ennivalót, és tüzzel kapcsolatos meséket, mítoszokat is olvasunk.Tapasztalataink szerint a gyerekek is nagy lelkesedéssel vesznek részt a tűz körüli teendőkben és nagyon szeretnek agyagozni is, ezért ezen a napon nagy szerettel várjuk a gyerekes családokat, és persze mindenkit, akit érdekel a tűz témája!

Programok

“Anagama” kerámia égető kemence, a “Sárkány” begyújtása, táplálása 1200 C fok elérésig. A kemencében kerámia tárgyakat égetünk ki.

A kiégestésre kerülő agyagtárgyakat legalább egy héttel előbb el kell készíteni, hogy legyen idejük kiszáradni, máskülönben széttörnek az égetés során. Ezért, ha valaki szeretne agyagtárgyat égetni, készítse el őket otthon előre. A Mikebudai Parkban is lehet agyagtárgyakat készíteni a Családi nap előtt 2 héttel, május 12-én 14-16-ig.Az agyagtárgyakat az égetés legelején be kell rakni a kemencébe, ezután a nyílásokat lezárjuk. Ezért aki égetni szeretne, a program kezdetére hozza oda az agyagtárgyakat.


További programok:

  • kis kemence készítése, amiben a tüzet szállítani lehet
  • tűzcsiholás
  • a tűz őrzése
  • agyagtárgyak készítése
  • bográcsban főzés
  • tűzzel kapcsolatos mítoszok, versek, mesék olvasása

Részvételi díj: Felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek 500 Ft, egy családnak max. 3000 Ft (a gyerekek számától függetlenül). Az ár magában foglalja a bográcsos ennivaló és a felhasznált anyagok árát, és a Mikebudai Park fenntartásához is hozzájárul.

Megközelítés 

Pontos cím: Mikebuda, Mikebudai út 8.Gépkocsival: Budapestről a 4-es úton Albertirsáig, majd onnan 8 km vagy Budapestről az M5-ös autópályán Lajosmizséig, majd onnan 20 km.Tömegközlekedéssel: Vonattal Albertirsáig, majd busszal Mikebuda, Bernula tanya megállóig. 

További információ:
Gentischer Zsuzsa 06 30 233 9969 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Leírás

A tűz melegség, a tűz fény, a tűz élelem, a tűz védelem, a tűz átalakulás. Az ember azután vált emberré, hogy megszelidítette a tüzet. A tűzből születnek a vallások és a mesterségek. Az ember megszelíditi a tüzet, és ezzel kezdetét veszi az emberi történelem.

Őseink kezdetben nem tudtak tüzet gyújtani, csak megszerezték a tüzet lávafolyásokból, villámcsapás nyomán vagy véletlenszerűen kialakuló tüzekből. Elődeink legyőzve ösztöneiket nem menekültek el a tűz elöl, hanem megszerezték azt, majd próbálták megőrizni. A tűzgyújtás felfedezése pedig lehetővé tette, hogy kialakuljon az emberi civilizáció.

Mikor végigkövetjük az ember kapcsolatát a tűzzel, újra átélhetjük az emberi tudat fejlődésének útját. A tűzzel való “munka” során kapcsolatot teremthetünk belső világunk ősi rétegeivel. Ez a munka alaposságot igényel, az arányérzék fejlesztését, türelmet és kitartást. Ezen túl érzékennyé válunk egy, a hétköznapitól eltérő tudatállapot megtapasztalására.

Mindennek a megtapasztalására szolgál a “Tűz mesterség műhely”, amely egy lépésekből álló felépített rendszer. Végezhető egyedül is, de általában csoportosan szoktuk csinálni 2 heti rendszerességgel a Mikebudai Parkban.

Megjelent: 1676 alkalommal